plasticwings.org

değişik konularda yazan birkaç kişinin web günlüğü.



27 Mayıs, 2005

tavuk suyuna çorba

2 Yorum  | spineless | 18:24
en sevmediğim yazarlar sıralamasında ilk üçte olan hıncal uluç yine yapacağını yaptı, sinirleri hoplatan bir yazıyla plasticwings gündemine bomba gibi düştü. aslında sadece gülüp geçmek gerekir bu yazıya, okuyalım da hep beraber gülelim istedim.
"Yıldız Savaşları III. Bölüm, bir çocuk filmi olabilir. Ama içerdiği şiddet yüzünden çocuklardan kaçırılması gerekir.. (Ben seyrederken, hem de gece seansı, çocuklar vardı salonda.. Ne ayıp?..) Çelişki burda.. Bu film kimin için o zaman?

Film başından sonuna her bahane ile kavga.. Kılıç kavgası.. Ama bu kavgalarda mesela Çin filmi Hero'daki lezzet, koreografi, estetik yok.. İlkinden sonra bıkıyorsunuz. Giderek filmden bıkıyorsunuz.."

böyle buyurmuş hıncal hazretleri. (yazının tamamı) bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak diye buna deniyor herhalde. zaten yazısında da sadece "a new hope" ve bu filmi izlemiş olduğunu belirtmiş. dünya üzerinde milyonlarla hayranı olan, şu ana kadar geliştirilmiş en büyük evrenlerden biri durumundaki star wars'u bir çocuk filmi sanıyor. (lord of the rings'i de sirk zannediyordur büyük ihtimalle.) bu kadar geniş bir evreni anlamanın, takip edebilmenin ve bundan heyecan alabilmenin ne kadar büyük bir düşgücü gerektirdiğinden, bu düşgücüne sahip olan insanların aslında ne kadar donanımlı olduğundan bihaber dolaşıyor ortalıkta. bu film kimin için demiş ya, bu film kafasını sadece kendisine verilen gerçekleri anlamak için kullanmakla yetinmeyip, düşgücü sayesinde paralel evrenleri de yaratabilen, anlayabilen insanlar için.

koreografiyi sadece pastoral renklerle bezeli bir geriplanla birleşmiş havada asılı kalıp kılıç sallama hareketleri olarak düşünen insanların anlamasını beklemiyorum ışın kılıcı savaşlarının güzelliğini. ewan mcgregor ve hayden christensen'in her gün ikişer saatten kılıç kullanma antremanları demek ki boşunaymış. darth maul'un çift taraflı kılıç kullanırkenki hareketleri, obi-wan'ın daha gemiden çıkarken havada taklalar atarak hakladığı robotlar, palpatine'nin tek bir hamleyle yere serdiği jedilar, anakin'le obi-wan'ın sırt sırta savaşlarının hepsi hıncal bey'in görüşüne göre basitmiş!

bilimkurgudan hoşlanmayan insanları anlayışla karşılarım. herkes herşeyi sevmek zorunda değil ne de olsa. ama bir de saygı duymak vardır ki, çoğu insan bunu yapmayı beceremez. popüler olana sataşıp, alternatif olmaya çalışmak ise tepki çekmenin en kolay yolu. pazar günleri köşesinde yer verdiği arabesk hayat masallarıyla, modası geçmiş fıkralarıyla, sevgili okuyucuları öğrensin diye gittiği milyarlık tatilleriyle, güzellik yarışması üyelikleriyle hıncal bey, bu film asla sizin için değil.

kıssadan hisse: beyninizin kaldıramayacağı filmlere gidip, sonra ben anlamadım demek yerine "kötü bu kakakaka. çocuk filmi ciuvciuv" diyerek rezil olmayınız saygıdeğer okuyucular.
Blogger spineless
bir de böyle adamlar mevcut. "iyi ki var"dan başka birşey diyemiyorum.
Anonymous Adsız
her ne kadar SW'dan hoşlanmasam ve takip etmesem de yine de hıncal uluç gibi konuya duvar boyacısının picasso'yu yorumladığı gibi bakmazdım. kendi içinde bir fanatizmi ve ölçüleri olan bir film deyip geçmek ve beğenmediysen de "FIDA FİLM ARASI"nı beklememek eşşeklik yapmamak olur.

Yorum Yaz

Arkadaþýna Gönder

Arþiv

Liverpool